
BİR ZAMANLAR-2 LP
Eylül 2017’de Ossi Müzik – Plak ve Ben etiketiyle piyasaya sürülen ve büyük ilgi gören “Bir Zamanlar” serisinin merakla beklenen ikinci karma albümünün plağı nihayet piyasada.
“Bir Zamanlar 2”, Türk popunda altmışlı, yetmişli ve seksenli yıllarda dillere marş olmuş şarkıların adeta bir resmi geçidi gibi. Tamamı orijinal kayıtlardan oluşturulan albüm baştan sona süprizlerle dolu iki plaktan oluşuyor.
Türkan ve Nazan Şoray kardeşlerin ismi ilk kez bir albümde bir araya geliyor. Sezen Aksu şimdilerde olduğu gibi yetmişli yıllarda da başka şarkıcılara beste veriyordu. Bunun ilk örneklerinden biri bu albümde. Kendine has tavırlarıyla sunduğu hava durumu yorumları büyük beğeni toplayan Gökhan Abur’un şarkıcılık günlerinden bir örnek ilk kez yine bu albümde karşımıza çıkıyor. Ve yıllar içerisinde yaprak dökümünde yitirdiğimiz Tanju Okan, Esmeray, Esin Engin’i sesleri, Oktay Yurdatapan (Tuğrul Dağcı), Teoman Alpay, Metin Bükey, Çiğdem Talu, Melih Kibar’ı da şarkılarıyla bu albümde bir kez daha yad ediyoruz.
Dönemin en etkili müzik ve magazin dergileri olan Hey ve Ses’in o yıllardaki plak listelerinde en üst sıraları haftalarca işgal etmiş bu şarkıların ilk defa tek bir albümde bir araya getirilmiş olması da bu albümü başından sonuna dek bir pop müzik şölenine dönüştürüyor.
Dillere destan güzelliğini şarkıcılığıyla pekiştirerek hafızalarımıza yer eden Nazan Şoray ve yakın bir tarihte Aşkın Nur Yengi tarafından yeniden seslendirilen dört dörtlük bir Selami Şahin bestesi : “Sana Merhaba Dedim”.
“Kıbrıslı şarkıcı” olarak tanınıp sevilmiş ve göz alıcı fiziği kadar buğulu sesiyle de bir dönem herkesi derinden etkilemiş Nil Burak ve onun en güzel şarkılarından biri : “Birisine Birisine”.
Dinleyen herkesin yüreğini dağlayan heybetli sesiyle Türk popunun en güçlü yorumcularından biri : Salim Dündar ve bir başka Selami Şahin klasiği : “Boş Vere Vere”.
Kendine özgü ses rengi ve yorumuyla müzik tarihine geçmiş, usta işi şarkıların usta yorumcusu Asu Maralman ve bugün bile dillerden düşmeyen şarkısı : “Bal Gibi Olur”.
Bir dönem romantik şarkılar deyince ilk akla gelen isimlerden biri olan, duruşu ve tavrıyla da popüler müzikte çizgi üstü bir yer edinen Ersan Erdura ve Türk popunun abide şarkılarından biri : “Acılar Sürekli Olamaz”.
Emsalsiz sesi ve genç yaşına rağmen gösterdiği olağanüstü performansıyla Yeliz ve yakın bir tarihte kaybettiğimiz, yetmişlerde Türk popunun neredeyse üçte birine imza atmış Oktay Yurdatapan’ın (Tuğrul Dağcı), sözlerini yazdığı bir unutulmaz şarkı : “Yalan”.
Türk tangosunun kadife sesi Esin Engin’i sadece tango yorumcusu olarak tanıyanların heyecanla dinleyecekleri bir dokunaklı pop şarkısı. Sözlerini Şennur Sezer’in yazıdığı ve Yeşilçam’ın “Sultan”ı Türkan Şoray’ın oynadığı bir Türk filmi klasiği : “Buruk Acı”.
Popun ulu çınarlarından Berkant ve Teoman Alpay-Metin Bükey’in Türkiye’de adeta ikinci bir milli marş olmuş ölümsüz şarkısı “Samanyolu” 1967 tarihli orijinal kaydıyla.
Alaturka müziğin ve Türk sinemasının “Taşbebek”i Gönül Yazar ve onun çok sayıdaki pop denemelerinden biri: Fikret Şeneş’in olağanüstü sözleriyle : “Dönemez ki Bana”. Albümde yer alan bu şarkı, Gönül Yazar’la aranjmanlı günlere döneceğimizin de habercisi aynı zamanda.
Türk popunun on parmağında on marifet isimlerinden, bugünlerde çok moda olan manken - şarkıcı furyasının ilk ve en mükemmel örneklerinden Lale Belkıs ve bir dönem dillerden düşmemiş ünlü şarkısı : “Kendi Düşen Ağlamaz”.
Altmışlardan bu yana popüler müziğin her dalında büyük ses getirmiş, ne söylediyse hep çok sevilmiş ve her plağı çok satmış bir başka efsane isim : Kamuran Akkor ve hala ezbere bilinen şarkısı “Mavi Boncuk”.
Pop müzik tarihinin en farklı, en renkli erkek şarkıcılarından biri : Kenan ve bir başka pop klasiği : “Çilli”. Uzun yıllardır Amerika’da yaşamını sürdüren Kenan bu şarkı ve bu albümle tekrar aramıza döndü.
Çok az sayıda şarkısıyla müzik tarihinde çok derin bir iz bırakmayı başaran ender isimlerden biri olmuş Funda ve Zuhal Olcay tarafından yeniden seslendirilerek yıllar sonra tekrar bir hit haline gelen “Çaresizim”. Şarkıyı bu kez asıl yorumcusunun içli yorumuyla dinlemek oldukça heyecan verici.
Çok yönlü sanatçı kişiliği ve imza attığı nitelikli işlerle hem sinema, hem tiyatro, hem de müzikte ismini kabul ettirmiş Saadet Sun ve pop müziğin en önemli isimlerinden Sezen Aksu’nun 1978 tarihli bir bestesi : “Yeter ki”.
Türk popunun en özel, en kişilikli kadın seslerinden biri: Rezzan Yücel ve 1978 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finallerinde yarışıp finale kalamamış, ancak yıllar boyu bilinen en güzel Çiğdem Talu – Melih Kibar çalışmalarından biri olarak akıllarda kalmış ölümsüz şarkısı: “Bu Gece”.
Bitmek bilmeyen enerjileriyle yıllardır şarkı söylemeye devam eden ve gerek birlikte gerekse ayrı ayrı yaptıkları sayısız şarkıyla müzik tarihine silinmez harflerle adlarını yazdıran Rana ve Selçuk Alagöz ve iki kardeşin 1981 tarihli unutulmaz şarkıları: “Öpmek Geldi İçimden”.
Bugünlerde NTV’de hava durumu yorumcusu olarak ekranlarda izlediğimiz Gökhan Abur ve onun şarkıcılıktaki başarısının, etkileyici sesinin ve sağlam yorumunun en çarpıcı örneklerinden biri: “Yasak Aşk”.
Türk popunun en çalışkan ve üretken isimlerinden biri: Banu ve onun yürek burkan sesiyle kulaklarımıza yer etmiş, bir klasiğe dönüşmüş şarkısı: “Unutulur”. Pop müzik tarihinin en çok yeniden seslendirilen şarkılarından biri olan “Unutulur” orijinal versiyonuyla ve asıl yorumcusunun sesinden bu albümde karşımıza çıkıyor.
Bir pop müzik efsanesi: Tanju Okan ve Mehmet Teoman’ın oya gibi işlediği şarkı sözleriyle bir büyük şarkı: “Benim Halkım”. Plak kayıtlarının önemli bir bölümü disklere aktarılabilen Tanju Okan’ın bir şarkısı daha arşivimize giriyor.
Pop müziğin buruk ve hüzünlü sesi: Esmeray ve hala bir türkü gibi dilden dile dolaşan, bu ülkede yaşayan herkesin yüreğine bir şekilde dokunmuş o ünlü şarkısı: “Gel Tezkere”. Bu şarkı hala, askere gidenlerin, askerlik yapanların, ya da oğlunu, sevgilisini, eşini askere gönderenlerin dilinde, yüreğinde, hala kışlalarda çalınıyor, söyleniyor. Bu şarkı nedeniyle Esmeray’ın son yolculuğuna askeri törenle uğurlandığı hala hafızalarda.
Bu albümde yer alan her bir şarkı ve şarkıcı için Türkiye’nin önemli yazarları duygu ve düşüncelerini albüm kartonetinde kaleme aldı. O yıllara ait resim, afiş ve haberlerle süslenmiş kartonette Türk basınının 20 önemli müzik yazarı bir arada: Naim Dilmener, Hakan Tok, Mehmet Bilal Dede, Asu Maro, Deniz Durukan, Atilla Aydoğdu, Suat Kavukluoğlu, Tolga Akyıldız, Murat Demiralp, Kadri Erçetingöz, Sinan Doyan, Onur Baştürk, Pınar Çekirge, Hulusi Tunca, Erdener Koyutürk, Murat Meriç, Eray Aytimur, Michael Kuyucu, Arda Uskan ve Mehmet Barlas.
Albümün prodüktörü, Radyo D’de yıllardır sürdürdüğü programlarıyla Türk popunun kayıp tarihini gün ışığına çıkaran Hakan Eren. Orijinal plak kayıtları, Bora Ebeoğlu ve Hakan Eren tarafından dijital ortama aktarıldı. Kapak tasarımında ise Nazlı Ongan ve Mehmet Bilal Dede’nin imzaları var.